• +90 850 885 08 24

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Swiss Recovery Systems Turkiye hakkında tüm merak edilenleri bu başlık altında bulabilirsiniz.

Evlerden, endüstriyel atık üretmeyen işyerlerinden, piknik alanlarından, park ve bahçelerden toplanan; tehlikeli ve zararlı atık sınıfına girmeyen tüm atıklar “evsel atık” olarak adlandırılır.

2006 yılı verilerine göre toplanan evsel atıkların % 35’ine yakınını organik içerikli atıklar oluşturmaktadır. Kalan atıkları oluşturan cam, metal, kağıt atıkları ile ilgili ülkemizde kuvvetli ayrıştırma ve geri dönüşüm çalışmaları sürdürülmektedir. Ancak organik içerikli atıklar konusunda önemli bir yatırım bulunmamaktadır.

Yükselen organik beslenme trendi ile birlikte gündemimize gelen evsel atıklardan kompost üretimi ise bireysel girişim seviyesinde gerçekleşmektedir.

Bitkisel ve hayvansal atıkların nemli ortamda bozunarak çürümesi ile oluşan doğal ve organik gübreye kompost denilmektedir.

Kompost tarım alanında toprağın zenginleştirilmesi amacıyla kullanılır. Kompost gübre kullanılan toprak, daha iyi hava alır, daha iyi işlenir ve su tutma kabiliyeti artar.

  • SRST Geri Dönüşüm Makineleri 6 adet çalışma bölgesinden oluşmaktadır. Makinenin 1. çalışma bölgesinde sıcaklık yükselmekte ve atık gıdalar yavaş yavaş karıştırılıp parçalanmaktadır. Kazan içindeki atık gıdaların vizkozitesi yavaşça yükselir. Yani atık gıdaların akışkanlığı azalmakta ve atık gıdalar içerisindeki su buharlaşıp kazan havasına su buharı olarak geçmektedir. 2. çalışma bölgesinde, fabrika ayarı olan çalışma sıcaklığında atık gıdalar kurutma basamağındadır. Sürekli olarak atık gıdaların kurutulması ve dehidrasyonu (su kaybetmesi) sağlanır. Atık gıdadaki nem içeriği düzgün bir şekilde azalır ve vizkozite değişmez, sabit kalır.3.çalışma bölgesinde ileri derecede kurutma fazı oluşur. Atık gıdaların hacmi çok fazla azalır ve vizkozitesi hızla yükselir. 4. çalışma bölgesinde atık gıdaların içerisindeki nem içeriği hızla %8 veya %10 miktarına düşer. Atık gıdaların vizkozitesi maksimum değerdedir. Atık gıda kütlesi yapışkan ve kuru bir haldedir. (Eğer makinaya atılan atık gıdalar sadece balık veya et ise, yapışkanlık ve kuruluk daha azdır.) Bu noktada makine için gerekli tork en yüksek değerdedir. 5. çalışma bölgesinde kritik bölgeler tamamlanmıştır. Atık gıda partikülleri aşama aşama toz haline dönüşmeye başlar. Sıcaklık kontrol edilmeye devam edilir. Kazandaki malzeme, termal yağ ısıtıcıları tarafından verilen ısıyı daha az miktarda çekmeye başlar. Kazandaki sıcaklık kontrolü bu yüzden daha büyük genlikte salınımlara maruz kalır. (Aşırı yağ içermeleri nedeni ile balık ve etten oluşan gıda atıklarında bahsi geçen salınım genlikleri daha azdır.) 6.çalışma bölgesinde yağ sıcaklığının yükselmesinden ötürü alarm sıcaklığına ulaşılır. Makine soğutma çevrimini başlatır. Isıtıcılar devre dışı kalır. Kazan içerisindeki mikser dönmeye devam eder. Soğutma çevriminin fabrika ayar değeri 1 saattir. Ancak değiştirilebilmektedir. Soğutma çevrimine geçmenin başka bir yolu daha vardır. Atık gıdalar kurumuş olmasına rağmen, kazandaki malzemeler ve gıda atıkları tabii olarak daha fazla enerji absorbe edebilirler. Bu sebepten maksimum çalışma zamanı fabrika ayarı olarak 12 saate ayarlanmıştır. Bu 12 saat dolduktan sonra makine otomatikman soğutma yapacaktır.

    Geri Dönüşüm Makinelerimiz, 140 derece yağ sıcaklığı ve 250-300 derece hava buharı sıcaklığıyla anti bakteriyel kokusuz ürün esasıyla çalışmaktadır.

Makinelerimiz İsviçre teknolojisi know how’ı ile, %100 yerli sermaye ve iş ortaklarımız ile birlikte Türkiye yerli sanayisinde üretilmektedir. 

3 tip makine tipi vardır.

  • Ev tipi, (1-2 kg)
  • Orta ölçekli (45 kg)
  • Büyük ölçekli (300kg)

Büyük ölçekli makinemizi örnek olarak alırsak;

300 kg. evsel atığı, 24 saat gibi kısa bir sürede ve %20-30 gibi yüksek bir oranda organik gübre olarak geri dönüştürebilmektedir. Evsel atıklardan dolayı ortaya çıkan 300 kg. çöp, tamamen geri dönüşüme kazandırılmış oluyor.

Öncelikle tarım alanında kullanılacak organik gübre ile her şeyden önce kimyasal gübrenin kullanım alanının azaltılması hedeflenmektedir. Bu sayede daha kaliteli ürünler üretilmesi desteklenmesi amaçlanmaktadır. 

Sadece 2017 yılında 1,3 milyar $ değerinde gübre ithal edilmiştir. Sağlayacağımız organik gübre girişinin artışı ile kısa vadede ithal gübreye ihtiyacın ortadan kaldırılması, uzun vadede ise organik gübre ihracatının yapılması hedeflenmektedir. Bu sayede ülke ekonomisine doğrudan katkıda bulunabilmek amaçlanmaktadır.